PDA

Zobacz pełną wersję : Brak wspomagania kierownicy



onyx
02-06-2011, 01:30
brak wspomaganiaczy ktos miał podobny przypadek

Zywisław
02-06-2011, 08:50
Wez lepiej sprecyzuj swoje pytanie bo z tego co napisales to wiele sie nie dowiesz...

onyx
02-06-2011, 23:59
brak wspomagania świeci kontrolka sprawdż układ elektryczny

podobno moduł jest ok i może być czujnik momentu

krzyzan
03-06-2011, 00:31
A propo wspomagania to czy może ktoś wie gdzie w tym aucie (1.8) znajduje się pojemnik z olejem wspomagania? Jakoś w instukcji o tym zapomnieli wspomnieć.

TRAFO
03-06-2011, 04:34
Wspomaganie jest elektryczne, więc raczej żadnego zbiornika nie znajdziesz...

feydhark
27-06-2011, 19:06
Nie chce zakładać nowego tematu, więc napisze tu. Przy odpalaniu samochodu (Civic 1,4 5d 2006 r.) zapaliła mi się kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem, nie załącza się wspomaganie i pojawia się komunikat "System Check !". Co może być tego przyczyną ? Musiałem odczekać chwilę, wyłączyłem silnik, po ponownym uruchomieniu Hondy wszystko było wporządku. Zdarzenie to powtórzyło się po miesiącu użytkowania auta. Proszę o porade.

Paluch
27-06-2011, 20:16
Jedz do diagnosty na komputer.

uniu
06-07-2011, 17:45
Jeśli lubisz sam grzebać przy aucie to czesto bywa tak ze ten błąd pojawia się od spadku napięcia na silniku elektrycznym który steruje przekładnią. Spowodowane jest to zazwyczaj stykami które są w kostkach. Te styki pod wpływem wilgoci sniedzieją i trzabe je przeczyścić. Często ale nie zawsze to pomaga. Kostki są zaraz koło lewego koła. Wystarczy rozłączyć przeczyścić styki i po sprawie.

rambo7
07-07-2011, 08:39
zarządzanie energią i stabilny prąd (mocny aku) w tych samochodach jest bardzo ważne, ale żeby w tak młodym aucie styki śniedziały to już zastanawiające? lato mamy, więc czy oby na pewno kostka.

feydhark
08-07-2011, 15:21
Spróbuje sprawdzić styki, narazie problem ustąpił, choć strzelam że znów sie pojawi jak będzie rano padać, a samochód dłużej postoi na parkingu.

TS3362
13-07-2011, 21:45
Moim zdaniem, jak taki objaw wystąpił rzeczywiście raz, to szkoda czasu na szukanie czegoś. Podczas odpalania w oprogramowaniu diagnostycznym mógł wystąpić jakiś incydentalny "bug", np. przez spadek napięcia. I tyle. Mnie kiedyś w skodzie po odpaleniu zapalił sie wskaźnik przepalenia żarówki. Sprawdziłem, i nic sie nie przepaliło. Wyłaczyłem silnik, odpaliłem ponownie i lampka już sie nie zaświeciła. No to teraz nie będę rozbierał samochodu, żeby ustalić dlaczego mi sie raz zaświecił wskaźnik.

artitut
01-03-2012, 21:15
witam i przepraszam ze odrazu szukam odpowiedzi na mojego posta,kupuilem auto ufo 2006 2.2 diesel i bylo uszkodzone,wymienilem maglownice i poraz pierwszy odpalilem auto i wyszlo ze nie ma wspomagania,nie wiem gdzie szukac przyczyny na poczatek ,wspomaganie jest elektryczne ,jescze nie podlaczalem go pod komputer wiec nic nie wiem.z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

jump23
02-03-2012, 11:29
dobrze jakby elektryk sprawdził czy dociera prąd do elektryki wspomagania

rambo7
02-03-2012, 11:42
Jeżeli nie działa wspoma to masz wygenerowany Check Engin to pewne.
Skoro to dieselek to na 100% przyda Ci się Skaner Diagnostyczny i nie będziesz musiał jeździć do ASO po odczyt Kodu DTC i wywalać kasę w błoto.
Jak już będziesz miał kody DTC wtedy łatwiej będzie każdemu mechanikowi usunąć przyczynę usterki albo dowiesz sie tego na Forum.
W każdym innym przypadku, możemy sie bawić we jasnowidza.

artitut
02-03-2012, 16:43
nie wspomnialem wczesniej ze maglownice wsadzilem od benzyny wszystkie kostki pasowaly wiec chyba nie ma to nic do tego?
dzieki bardzo za podpowiedzi i pozdrawiam